Főoldal » Környezetgazdálkodás » Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés

Tisztelt Ügyfeleink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az országban elsők között bevezetett un. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerünket 2015. március 1-jétől kibővítettük.

Társaságunk a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés keretén belül eddig kizárólag a műanyag PET és HDPE hulladékokat szállította el, azonban ezen szolgáltatás több frakcióval történő bővítésének lehetőségét folyamatosan kerestük.

A környezetvédelmi törekvéseket szem előtt tartva célul tűztük ki, hogy Önökkel együttműködve, a települési szilárd hulladék minél nagyobb mértékű hasznosítása megtörténjen, így 2015. március 1-jétől lehetőséget biztosítunk a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés során, a papír és fém csomagolási hulladék elkülönített gyűjtésére is.

Ettől az időponttól kezdődően az átlátszó, 120 literes PET (üdítős, ásványvizes palack) és HDPE (öblítős flakon) műanyag hulladékok gyűjtésére rendszeresített zsákban a FÉM ITALOS DOBOZOK is elhelyezhetők. A gyűjtési időpontok nem változnak, kéthetente a megszokott páros heteken szállítjuk el az ingatlanok elől a megtelt zsákokat.

PAPÍR HULLADÉK gyűjtésére átlátszó, 60 literes, kék színű felirattal ellátott zsákot biztosítottunk minden ingatlanhasználó részére március második felében. A papír hulladékot havonta egyszer, előre meghirdetett időpontokban gyűjtjük be. A hulladék elhelyezésének és begyűjtésének módjáról tájékoztató anyagot juttattunk el minden háztartásba, mely szerint a vegyes papír hulladékot a 60 literes zsákban kell kihelyezni, míg a kartonpapír hulladékot kötegelve, a zsák mellé lehet elhelyezni. A papír hulladékot 2017. évben az alábbi ütemezés szerint gyűjtjük be:

 

2017. évi szelektív hulladék begyűjtési időpontok


Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásában keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. 

A szelektív hulladékgyűjtés célja: 

• A másodnyersanyagok (pl.: papír, üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a természeti erőforrások kímélése
• A lerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése 
• Környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének csökkentése

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék értékes, hiszen újrahasznosítható másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl.: papírból újra papír). 

A szelektív hulladékgyűjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra!

 

Háztartásoktól történő, lakossági, zsákos szelektív műanyag hulladék előírás szerinti begyűjtése:A PET-es zsákok begyűjtése kéthetente /páros héten/, a kommunális hulladékszállítási napon történik külön hulladékgyűjtő célgép alkalmazásával. A zsákokat a vegyes, kommunális hulladék tárolására szolgáló kukaedényzettől kissé távolabb, reggel 7:00 óráig kell kihelyezni az ingatlan elé. 

Az elszállított PET-es zsákok helyett a begyűjtött mennyiséggel megegyező darabszámot hagyunk a helyszínen. Amennyiben az kevesebb vagy egyáltalán nincs meg, úgy ügyfeleink részére a központi ügyfélszolgálatunkon (2310 Szigetszentmiklós, Határ u. 12-14.) díjmentesen rendelkezésre bocsátjuk a megfelelő mennyiséget. 

Ezúton hívjuk fel ügyfeleink figyelmét, hogy az átlátszó, sárga színű PET felirattal ellátott ARIES-es zsákok kizárólag PET és HDPE palackok gyűjtésére szolgálnak. A PET palackok többnyire az üdítős, ásványvizes flakonok, míg a HDPE flakonok általában a különböző színű öblítős palackok. A két anyag közötti különbség jól szemrevételezhető, ugyanis a PET-es palack alján egy kidudorodó pötty van, míg a HDPE palack alján egy, a gyártástechnológiából eredő „varrat” található. A más gyártástechnológiai jellemzőkkel rendelkező műanyagok PET zsákos gyűjtésre nem alkalmasak. 

Kérjük, hogy a fent megnevezett műanyagfajtákon kívül semmilyen más összetételű műanyagot és más jellegű hulladékot ne helyezzenek el a PET-es zsákba, mert a nem megfelelő tartalmú zsákokat nem áll módunkban elszállítani. Ebben az esetben egy tájékoztató levélben kérjük meg ügyfeleinket, hogy a következő begyűjtési napon a zsák tartalmát átválogatva legyenek szívesek a szelektív hulladékot újra kihelyezni. 

A szelektív hulladék gyűjtőszigeteken történő elhelyezés:

Gyűjtőszigetek helyének felsorolása:

Szigetszentmiklós: 

1. Váczi Mihály u. játszótéri parkolóban/
2. József A. Ltp. 3645HRSZ /Gyári u. vége parkos rész/
3. Szt. Miklós Ltp. Orvosi Rendelő3536 HRSZ
4. Akácfa krt Ltp 169 HRSZ
5. Csokonai út 3458 HRSZ /Gimnázium mellett /
6. Erkel F.út 3528/26 HRSZ /Templom melletti parkoló/
7. Jókai út 3598 HRSZ /volt Skála mellett /
8. Petőfi úti lakópark (Forrás út)

Társaságunk az Önkormányzattal együttműködve kibővítette a házhoz menő, zsákos szelektív hulladékgyűjtést a papír és fémhulladékokkal. Az új szelektív hulladékgyűjtési rendszer miatt 2015.július 31-től az alábbi gyűjtőszigeteket átalakítottuk üveggyűjtő ponttá:

1. Damjanich u. 239 HRSZ /Árpád úti üzletsor mellett/
2. Lakihegyen az új orvosi rendelő mögött
3. Miklós tér (játszótér mellett)
4. Dobó I. u.-Kavics u. sarok
5. Bucka tó (Csépi út és Szekér utca sarokkal szemben található)
 


Szigethalom: 

A lakossági igényeknek megfelelően szolgáltatási területünkön 2015.04.01-jétől a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés kibővült a műanyag (PET és HDPE) mellett a papír- és fémhulladékok gyűjtésének lehetőségével. Ennek következtében a gyűjtőszigeteken elhelyezett papír, fém és műanyag elhelyezésére alkalmazott konténerek feleslegessé váltak, ezért Szigethalom Önkormányzatának megbízásából az Aries Nonprofit Kft. június 30-ig a szelektív szigeteken elhelyezett konténereket elszállította. Mivel az üveghulladék zsákban történő gyűjtése a fokozott balesetveszély miatt nem megoldható, az erre a célra alkalmazott konténerek megmaradtak, azonban azok áthelyezésre kerültek az alábbi területekre:

 

  1. Gyümölcshalom parkoló (Mű út hrsz. 5246/6)
  2. Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény (Rákóczi Ferenc u. 147.)
  3. Szent István Általános Iskola parkoló (Szabadkai u. 64.)
  4. Dunasoron  a  Bogrács  utcával  szembeni parkoló (Dunasor)


Halásztelek: 

1. Ősz u. – Nap u.
2. Iskola u. – Barátság u.
3. Rózsa u.
4. Mikszáth K. u. (József A. tér mellett)

A gyűjtőszigeteken elhelyezhető hulladék frakciók: 

Fehér színű edényzet - Fém hulladék
Zöld színű edényzet - Vegyes üveg hulladék
Sárga színű edényzet - PET műanyag hulladék
Kék színű edényzet - Papír hulladék


Helyi szelektív gyűjtési eljárás: 


KÉK SZÍNŰ PAPÍR konténerbe tehető hulladékok: 

- újságpapír
- könyv, telefonkönyv
- papírzacskó, boríték
- reklám újság
- élelmiszerdobozok (pl.: müzlis)
- iroda- és géppapír, leporelló
- összehajtott karton
- italos karton doboz (tetra-pack) 


PAPÍR konténerbe NEM tehető hulladékok: 

- címke, matrica
- indigó, faxpapír
- kötöző zsinór
- celofán, cellux

SÁRGA MŰANYAG konténerbe tehető hulladékok: 

- üdítős PET palack és kupakja ásványvizes PET palack és kupakja
- öblítős műanyag flakon
- nylon zacskók
- tejfölös poharak 

MŰANYAG konténerbe NEM tehető hulladékok: 

- motorolajos flakonok

FEHÉR konténerbe tehető FÉM hulladékok: 


- alumínium sörös- és italos dobozok üveg
- kiöblített aluminíum konzerv dobozok
- alumínium záró kupak

FÉM konténerbe NEM tehető hulladékok: 

- zsíros, olajos, vegyszeres, festékes dobozok, flakonok

ZÖLD SZÍNŰ konténerbe VEGYES ÜVEG tehető: 


- fehér és színes italos üveg
- fehér és színes bébiételes üveg
- fehér és színes befőttes üveg

VEGYES ÜVEG konténerbe NEM tehető: 

- Ablaküveg
- kerámia
- tükör
- TV képcső
- villanykörte
- szélvédő
- lkristáy
- katedrál üveg


Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal:

Az újság papír minden tonnája kb. 12 fát kímél meg a kivágástól. A használt papírból jó minőségű hajtogatott kartondobozok, konyhai papírtörlő kendők, írólapok, füzetek készülnek. 

A begyűjtött műanyag palackokat (PET) perforátor segítségével légtelenítik majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat az újrahasznosítás helyére szállítják, ahol aprítják és a műanyag darabkákat vegyszerek segítségével megtisztítják, majd granulálják. Az így nyert félkész terméket többek között palackok, műanyag kerti székek, virág ládák és csövek előállításához használják fel újra.

A különgyűjtött üveget tisztítás után aprítják, zúzzák. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belőle a fémdarabkákat. Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz új termékeket készítenek belőle a csomagolóipar számára.

Lap tetejére
Főoldal
Váltás az akadálymentes verzióra
Kapcsolatfelvétel
Üzemeltető: AMS Reklám