Főoldal » Környezetgazdálkodás » Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés

Tisztelt Ügyfeleink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az országban elsők között bevezetett un. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerünket 2015. március 1-jétől kibővítettük.

Társaságunk a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés keretén belül eddig kizárólag a műanyag PET és HDPE hulladékokat szállította el, azonban ezen szolgáltatás több frakcióval történő bővítésének lehetőségét folyamatosan kerestük.

A környezetvédelmi törekvéseket szem előtt tartva célul tűztük ki, hogy Önökkel együttműködve, a települési szilárd hulladék minél nagyobb mértékű hasznosítása megtörténjen, így 2015. március 1-jétől lehetőséget biztosítunk a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés során, a papír és fém csomagolási hulladék elkülönített gyűjtésére is.

Ettől az időponttól kezdődően az átlátszó, 120 literes PET (üdítős, ásványvizes palack) és HDPE (öblítős flakon) műanyag hulladékok gyűjtésére rendszeresített zsákban a FÉM ITALOS DOBOZOK is elhelyezhetők. A gyűjtési időpontok nem változnak, kéthetente a megszokott páratlan heteken szállítjuk el az ingatlanok elől a megtelt zsákokat.

PAPÍR HULLADÉK gyűjtésére átlátszó, 60 literes, kék színű felirattal ellátott zsákot biztosítottunk minden ingatlanhasználó részére március második felében. A papír hulladékot havonta egyszer, előre meghirdetett időpontokban gyűjtjük be. A hulladék elhelyezésének és begyűjtésének módjáról tájékoztató anyagot juttattunk el minden háztartásba, mely szerint a vegyes papír hulladékot a 60 literes zsákban kell kihelyezni, míg a kartonpapír hulladékot kötegelve, a zsák mellé lehet elhelyezni. A papír hulladékot 2018. évben az alábbi ütemezés szerint gyűjtjük be:

2018. évi szelektív hulladék begyűjtési időpontok

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásában keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra.

A szelektív hulladékgyűjtés célja:

 • A másodnyersanyagok (pl.: papír, üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a természeti erőforrások kímélése
 • A lerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése 
 • Környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének csökkentése

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék értékes, hiszen újrahasznosítható másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl.: papírból újra papír).

A szelektív hulladékgyűjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra!

Háztartásoktól történő, lakossági, zsákos szelektív műanyag hulladék előírás szerinti begyűjtése:

A PET-es zsákok begyűjtése kéthetente /páros héten/, a kommunális hulladékszállítási napon történik külön hulladékgyűjtő célgép alkalmazásával. A zsákokat a vegyes, kommunális hulladék tárolására szolgáló kukaedényzettől kissé távolabb, reggel 7:00 óráig kell kihelyezni az ingatlan elé.

Az elszállított PET-es zsákok helyett a begyűjtött mennyiséggel megegyező darabszámot hagyunk a helyszínen. Amennyiben az kevesebb vagy egyáltalán nincs meg, úgy ügyfeleink részére a központi ügyfélszolgálatunkon (2310 Szigetszentmiklós, Határ u. 12-14.) díjmentesen rendelkezésre bocsátjuk a megfelelő mennyiséget.

Ezúton hívjuk fel ügyfeleink figyelmét, hogy az átlátszó, sárga színű PET felirattal ellátott ARIES-es zsákok kizárólag PET és HDPE palackok, valamint alumínium üdítős és sörös dobozok, továbbá konzerv dobozok  gyűjtésére szolgálnak. A PET palackok többnyire az üdítős, ásványvizes flakonok, míg a HDPE flakonok általában a különböző színű öblítős palackok. A két anyag közötti különbség jól szemrevételezhető, ugyanis a PET-es palack alján egy kidudorodó pötty van, míg a HDPE palack alján egy, a gyártástechnológiából eredő „varrat” található. A más gyártástechnológiai jellemzőkkel rendelkező műanyagok PET zsákos gyűjtésre nem alkalmasak.

Kérjük, hogy a fent megnevezett műanyagfajtákon kívül semmilyen más összetételű műanyagot ne helyezzenek el a PET-es zsákba, mert a nem megfelelő tartalmú zsákokat nem áll módunkban elszállítani. Ebben az esetben egy tájékoztató levélben kérjük meg ügyfeleinket, hogy a következő begyűjtési napon a zsák tartalmát átválogatva legyenek szívesek a szelektív hulladékot újra kihelyezni. 

Felhívjuk kedves szigetszentmiklósi Ügyfeleink figyelmét, hogy városunk Önkormányzata az Aries Nonprofit Kft.-vel közösen tovább fejlesztette a településen működő szelektív hulladékgazdálkodási rendszerét.

Folyamatosan megszüntetésre kerültek a társasházi övezetben a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, melyek kiváltására Önkormányzatunk vissza nem térítendő támogatásként szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas gyűjtőedényzeteket biztosított a társasház közösségek részére.

A házhoz menő szelektív vegyes papírhulladék gyűjtésére szürke színű, kék fedeles, 240 literes kukaedényzetek kerülnek alkalmazásra.

A házhoz menő vegyes üveghulladék gyűjtésére zöld színű, 240 literes kukaedényzetek kerülnek alkalmazásra.

A szelektív PET és HDPE, valamint fém alumínium hulladék frakciók gyűjtésére pedig 120 literes zsákot lehet kérni a közös képviselőtől.

A társasházi szelektív hulladékgyűjtő edényzetek ürítése a társaságunk által közzétett, 2018. évi naptárban megjelölt heteken végezzük, azonban a már ismert heti két alkalommal történő háztartási hulladék gyűjtéssel szemben, a szelektív hulladékgyűjtő edényzetek heti egy alkalommal, a hét második felében esedékes ürítési napon kerülnek elszállításra.

A szelektív hulladék gyűjtőszigeteken történő elhelyezés:

Gyűjtőszigetek helyének felsorolása:

Szigetszentmiklósi üveggyűjtő pontok: 

1.Kossuth Lajos utca, Önkormányzati parkoló

2.Miklós tér

3.Dobó István utca, Kavics utca sarka

4.Dujmó Lakótelep

5.Sas utca (Óvodánál)

Szigethalomi üveggyűjtő pontok: 

A lakossági igényeknek megfelelően szolgáltatási területünkön 2015.04.01-jétől a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés kibővült a műanyag (PET és HDPE) mellett a papír- és fémhulladékok gyűjtésének lehetőségével. Ennek következtében a gyűjtőszigeteken elhelyezett papír, fém és műanyag elhelyezésére alkalmazott konténerek feleslegessé váltak, ezért Szigethalom Önkormányzatának megbízásából az Aries Nonprofit Kft. június 30-ig a szelektív szigeteken elhelyezett konténereket elszállította. Mivel az üveghulladék zsákban történő gyűjtése a fokozott balesetveszély miatt nem megoldható, az erre a célra alkalmazott konténerek megmaradtak, azonban azok áthelyezésre kerültek az alábbi területekre:

1.Gyümölcshalom parkoló (Mű út hrsz. 5246/6)

2.Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény (Rákóczi Ferenc u. 147.)

3.Szent István Általános Iskola parkoló (Szabadkai u. 64.)

4.Dunasoron  a  Bogrács  utcával  szembeni parkoló (Dunasor)

Halászteleki üveggyűjtő pontok: 

1. Ősz u. – Nap u.
2. Iskola u. – Barátság u.
3. Rózsa u.
4. Mikszáth K. u. (József A. tér mellett. Az üveg mellett egyéb szelektív hulladék elhelyezésére is van lehetőség.)

A gyűjtőszigeteken elhelyezhető hulladék frakciók: 

Fehér színű edényzet - Fém hulladék

Zöld színű edényzet - Vegyes üveg hulladék

Sárga színű edényzet - PET műanyag hulladék

Kék színű edényzet - Papír hulladék

Helyi szelektív gyűjtési eljárás: 

KÉK SZÍNŰ PAPÍR konténerbe tehető hulladékok: 

 • újságpapír
 • könyv, telefonkönyv
 • papírzacskó, boríték
 • reklám újság
 • élelmiszerdobozok (pl.: müzlis)
 • iroda- és géppapír, leporelló
 • összehajtott karton
 • italos karton doboz (tetra-pack) 

PAPÍR konténerbe NEM tehető hulladékok:

 • címke, matrica
 • indigó, faxpapír
 • kötöző zsinór
 • celofán, cellux

SÁRGA MŰANYAG konténerbe tehető hulladékok:

 • üdítős PET palack és kupakja ásványvizes PET palack és kupakja
 • öblítős műanyag flakon
 • nylon zacskók

MŰANYAG konténerbe NEM tehető hulladékok:

 • motorolajos flakonok

FEHÉR konténerbe tehető FÉM hulladékok:

 • alumínium sörös- és italos dobozok üveg
 • kiöblített alumínium konzerv dobozok
 • alumínium záró kupak

FÉM konténerbe NEM tehető hulladékok:

 • zsíros, olajos, vegyszeres, festékes dobozok, flakonok

ZÖLD SZÍNŰ konténerbe VEGYES ÜVEG tehető:

 • fehér és színes italos üveg
 • fehér és színes bébiételes üveg
 • fehér és színes befőttes üveg

VEGYES ÜVEG konténerbe NEM tehető:

 • Ablaküveg
 • kerámia
 • tükör
 • TV képcső
 • villanykörte
 • szélvédő
 • kristály
 • katedrál üveg

Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal:

Az újság papír minden tonnája kb. 12 fát kímél meg a kivágástól. A használt papírból jó minőségű hajtogatott kartondobozok, konyhai papírtörlő kendők, írólapok, füzetek készülnek.

A begyűjtött műanyagot célgépeink az újrahasznosítás helyére szállítják, ahol aprítják és a műanyag darabkákat vegyszerek segítségével megtisztítják, majd granulálják. Az így nyert félkész terméket többek között palackok, műanyag kerti székek, virág ládák és csövek előállításához használják fel újra.

A különgyűjtött üveget tisztítás után aprítják, zúzzák. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belőle a fémdarabkákat. Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz új termékeket készítenek belőle a csomagolóipar számára.

Lap tetejére
Főoldal
Váltás az akadálymentes verzióra
Kapcsolatfelvétel
Üzemeltető: AMS Reklám