Főoldal »

Elkülönített hulladékgyűjtésben bekövetkező 2015. évi változások

Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot az elkülönítetten gyűjtött (szelektív) hulladék gyűjtés 2015. évben bekövetkezendő változásairól.

Társaságunk jelenleg házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés keretén belül kizárólag műanyag PET és HDPE hulladékokat szállítja el, azonban ezen szolgáltatás több frakcióval történő bővítésének lehetőségét folyamatosan kerestük.

Ennek a fejlesztési igénynek lett az alapja az, hogy önkormányzataink csatlakoztak a Duna-Vértes Köze Hulladékgazdálkodási Társuláshoz 79 településsel közösen. A Társulás pályázatot nyújtott be többek között a szelektív hulladékgyűjtés házhoz menő rendszerének megvalósítására, ill. ahol már működött annak fejlesztésére. A pályázati projekt elnyerte az állami támogatást 2012. évben, melynek során a tervezett ütemezés szerint 2013. évben már el kellett volna kezdődnie az üzemeltetésnek.

2013. január 1-jén lépett hatályba a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény, melyben többek között az elkülönített hulladékgyűjtés, mint lehetőség szerepel, azonban az erre vonatkozó szabályok konkrét végrehajtási rendeletben nem kerültek közzétételre. Első alkalommal 2014. december 11-én jelent meg a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos módosítása a törvénynek, melyben előírja, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés minél több fajtájú és jellegű települési hulladék esetében legyen biztosított.

A házhoz menő gyűjtés részletesebb szabályait taglaló, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló385/2014. (XII.31) Korm. rendelet (továbbiakban kormányrendelet) a közszolgáltatóknak felkészülési időt és lehetőséget nem hagyva 2014. december 31-én jelent meg, és 2015. január 1-jén hatályba is lépett.

Cégünk minden esetben a jogszabályi előírások betartásával végzi hulladékgazdálkodási tevékenységét, azonban az előbbiek szerint a konkrét szabályozás hiánya miatt nem állt módjában felkészülnie a házhoz menő elkülönítetten gyűjtött hulladékfrakciók kibővítésére.

Megjegyezni kívánjuk, hogy a fentiek miatt felmerült probléma nem helyi sajátosság, hanem az országban található hulladékgazdálkodási közszolgáltatókat szinte teljes mértékben érinti.

A kormányrendelet hatályba lépését követően és figyelembe véve azt a tényt, hogy az erre a célra alakult társulás által elnyert pályázati projekt nem indul el, csak 2015. év végén, természetesen elkezdtük a szükséges intézkedések megtételét. Az abban szereplő előírások kivitelezéséhez először az önkormányzati rendeletek, valamint a településekkel kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződések módosítása szükséges.

A kormányrendelet ugyan előírja a többfrakciós házhoz menő hulladékbegyűjtést, azonban bizonyos kérdéskörökben az önkormányzatok kezében hagyta meg a döntést, így például azt, hogy milyen gyakorisággal történjen meg a begyűjtés, illetve, ebből adódóan mikor kerüljön az első begyűjtésre sor.

Társaságunk addig is a díjmentesen az ügyfelek rendelkezésére bocsátott, „ARIES” feliratos átlátszó zsákból elszállítja a szelektív műanyag PET és HDPE hulladékot házhoz menő szolgáltatás keretein belül, illetve az egyéb szelektív hulladékok (papír, alumínium, vegyes üveg) a gyűjtőszigeteken elhelyezett, a megfelelő felirattal ellátott konténerbe tehetők, illetve telephelyünkön is díjmentesen elhelyezhetők a fenti frakciók.

Az ügyfeleink és a lakosság érdekeit szem előtt tartva célul tűztük ki, hogy e tekintetben is a lehető leghamarabb, Önökkel együttműködve, a környezet védelmét előtérbe helyezve, közös célunk legyen a települési hulladék minél nagyobb mértékű hasznosítása, melynek kezdő lépése a hulladék keletkezésének helyszínén történő szelektálása az újrahasznosítható hulladékfrakciók tekintetében.

Előbbiek szerint várhatóan 2015. március 1-jétől a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés során, a papír és fém csomagolási hulladék begyűjtését is megkezdhetjük. A begyűjtések szabályairól és a bevezetés pontos időpontjáról hirdetményt teszünk közzé honlapunkon, valamint a rendelkezésünkre álló fórumokon.

Előzetesen arról áll módunkban informálni Önöket, hogy a jogszabályi előírás a szelektív frakciók gyűjtéséhez továbbra is lehetőséget ad zsák használatára és mivel a rezsicsökkentés jelentékenyen befolyásolta társaságunk költségvetését, így továbbra is hulladékgyűjtő zsákot fogunk biztosítani.

Az új rendszer bevezetéséig szíves türelmüket kérjük és megértésüket köszönjük!

 

ARIES Nonprofit Kft.
Kommunális Egység

Lap tetejére
Főoldal
Váltás az akadálymentes verzióra
Kapcsolatfelvétel
Üzemeltető: AMS Reklám